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WDMA TECHNICAL INTERPRETATION 03-02 
Approved: 5/15/07 

 

DATE OF INQUIRY:  July 3, 2003 
 

PERTINENT SPECIFICATION:   

 AAMA/NWWDA 101/I.S. 2-97, Voluntary Specifications for Aluminum, Vinyl (PVC) and Wood 

Windows and Glass Doors 

 ANSI/AAMA/WDMA 101/l.S.2/NAFS-02, Voluntary Performance Specification for Windows, 

Skylights and Glass Doors 

 AAMA/WDMA/CSA 101/I.S.2/A440, SPECIFICATIONS For Windows, Doors, and Unit Skylights 

 

SECTION(S) IN QUESTION:   

 AAMA/NWWDA 101/1.S. 2-97 - Sections 2.1.4.1 and 2.1.4.2  

 ANSI/AAMA/WDMA 101/I.S.2/NAFS-02 - Sections 5.3.4.1 and 5.3.4.2 

 AAMA/WDMA/CSA 1O1/l.S.2/A440 - Sections 5.3.4.2 and 5.3.4.3 

 

INTERPRETATION REQUESTED:   

Current language commonly used in the referenced specifications state typically that “no member shall 

deflect more than . . .“ Clarification of that commonly used language is requested such that testing 
organizations have a clear understanding of the requirement and different organizations will measure the 

same members consistently to avoid disparity. 

 

INTERPRETATION MADE:   

The intent of the referenced specifications is to ensure that deflection and permanent set measurements 

are taken during every uniform load deflection and structural load test. The specifications also require that 

these measurements be recorded in the test report and, if the particular window type and performance 
class require a deflection limit that the report show whether or not this limit is met by the product being 

tested. To satisfy this requirement, all unique glass-supporting sash, panel and frame members shall be 

measured for deflection and permanent set at their longest unsupported span or longest span between 
anchor points. This means that if the window or door assembly has two or more frame or sash members 

which have the same cross sectional properties, only the one with the longest unsupported span needs to 

be measured for deflection and set. The laboratory must exercise discretion and judgment in determining 

if fabrication or reinforcement details necessitate additional measurements. The intent of the 
specifications has never been that ALL members of the assembly must be measured but that a worst case 

representative of each glass-supporting sash, panel or frame section be measured and that these values be 

reported in the test report as representative of the worst case for the assembly being tested. Reference the 
attached drawings indicating typical gage locations for guidance in selecting measurement locations.  

 

The test report must be clear as to the members measured and the results obtained. 
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 Measure either the lock stile, hinge stile, or rails, whichever has the longest unsupported 
span.  

 Always use a 3-point measurement (support ends and center of unsupported span).  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

As a minimum, these locations are mandatory. The testing agency is ultimately responsible to 
determine the principal member(s) that must be measured for deflection and permanent set in 

accordance to the attached Technical Interpretation. 
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 Measure longest unsupported span of each unique member 

 Measure longest span of reinforced/non-reinforced members (both horizontal and vertical) 

 Measure span with splice (if used) and splice location also 

 Measure cantilever spans if length is at least 20% of longest span on unit 

 Always use a 3-point measurement (support ends and center of unsupported span).  

 
 

As a minimum, these locations are mandatory. The testing agency is ultimately responsible to 
determine the principal member(s) that must be measured for deflection and permanent set in 

accordance to the attached Technical Interpretation. 
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 Measure each unique meeting or locking stile 

 Always use a 3-point measurement (support ends and center of unsupported span).  
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

As a minimum, these locations are mandatory. The testing agency is ultimately responsible to 
determine the principal member(s) that must be measured for deflection and permanent set in 

accordance to the attached Technical Interpretation. 
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 Measure deflection between fasteners (longest span) 

 Always use a 3-point measurement (support ends and center of unsupported span).  
 

As a minimum, these locations are mandatory. The testing agency is ultimately responsible to 
determine the principal member(s) that must be measured for deflection and permanent set in 

accordance to the attached Technical Interpretation. 
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 Always use a 3-point measurement (support ends and center of unsupported span).  
 

 

 

 

 

 

 

 

As a minimum, these locations are mandatory. The testing agency is ultimately responsible to 
determine the principal member(s) that must be measured for deflection and permanent set in 

accordance to the attached Technical Interpretation. 
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 Measure longest unsupported span of each unique member 

 Always use a 3-point measurement (support ends and center of unsupported span). 

 Measure longest unsupported span in either vertical or horizontal direction as 
necessary 

 
 
 
 
 
 

As a minimum, these locations are mandatory. The testing agency is ultimately 
responsible to determine the principal member(s) that must be measured for deflection 

and permanent set in accordance to the attached Technical Interpretation. 
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 Measure either the stiles or rails, whichever has the longest unsupported span 

 Always use a 3-point measurement (support ends and center of unsupported span) 

 Please look at mullion/structural member drawings for deflection gage location for 
horizontal structural member  

 

 

 

 

 

 

 

As a minimum, these locations are mandatory. The testing agency is ultimately 
responsible to determine the principal member(s) that must be measured for deflection 

and permanent set in accordance to the attached Technical Interpretation. 
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REVIEWED/ APPROVED BY: 

 
COMMITTEE  COMMENTS / ACTION STATUS 

JDMG   

WDMA Approved 
5/15/07 

AAMA Originally Approved by AAMA Document Management 
Committee as AAMA Technical Interpretation #67. 

Approved – 9/9/05 
Ed. Revised – 11/09/05 

 
 


